Betogers dwingen staking af in Port Said

MarcusViridis

Duizenden betogers hebben zondag een staking afgedwongen in de Egyptische stad Port Said. Ze protesteerden tegen 'onrecht' van de kant van de overheid, verstoorden het trein- en telefoonverkeer en joegen arbeiders uit fabrieken en ambtenaren uit hun kantoren.

De onrust vindt zijn oorsprong in de terdoodveroordeling van 21 personen vorige maand in verband met de bloedige rellen in het voetbalstadion van Port Said op 1 februari 2012, waarbij 74 mensen om het leven kwamen. De veroordeelden zijn voornamelijk supporters van de plaatselijke voetbalclub, Al-Masry.

Supportersvereniging de Groene Adelaars zegt dat Port Said 'altijd al' onrechtvaardig behandeld is. Op zijn minst hadden ook de politie en het leger terecht moeten staan omdat ze het geweld niet hebben verhinderd, aldus de supportersclub.

Uit woede over de veroordelingen braken vorige maand in Port Said en twee andere steden aan het Suezkanaal hevige onlusten uit, waarbij nog eens meer dan vijftig doden vielen. President Mohammed Morsi kondigde naar aanleiding van het geweld de noodtoestand af en stelde een uitgaansverbod in. De noodtoestand is nog steeds van kracht, maar de avondklok is tot twee uur teruggebracht, omdat niemand zich er aan hield.

"De revolte van de stad komt voort uit een diep gevoel van onrecht", stellen de Groene Adelaars. Dit gevoel is nog versterkt doordat de politie in opdracht van het regime gericht op ongewapende burgers heeft geschoten. De groep roept om genoegdoening en compensatie voor de nabestaanden van de slachtoffers en een nieuw proces voor degenen die in verband met de voetbalrellen veroordeeld zijn.

De regering heeft nog niet op de situatie in Port Said gereageerd.