Van Emden wint zilver en D. Elmont pakt brons in Parijs

Boris (borisz)

In Parijs heeft Anicka van Emden net naast de toernooioverwinning gegrepen in de klasse -63 kg. Van Emden verloor in eindstrijd gewonnen geven tegen de lokale favoriet, Clarisse Agbegnenou, op ippon. De 26-jarige judoka evenaart daarmee haar beste prestatie ooit in Parijs uit 2010.

Van Emden, die vorige week in Sofia nog in de eerste ronde verloor, drong door tot de eindstrijd na overwinningen op Catherine Beauchemin-Pinard uit Canada, Hilde Drexler uit Oostenrijk, de Cubaanse Maricet Espinosa en Yarden Gerbi uit Israel. In de finale werd ze echter in de houtgreep genomen en verloor de partij.

Dex Elmont eiste in de klasse -73 kg het brons voor zich op. De tweevoudig vice-wereldkampioen, die voor het eerst sinds de Spelen in actie kwam, versloeg in de strijd om het brons van Dirk Van Tichelt. Hij trok met yuko aan het langste eind. Elmont bereikte de laatste vier met zeges op de Canadees Etienne Briand, Nugzar Tatalashivili uit Georgië en Florent Urani uit Frankrijk. In de halve finale ging hij onderuit tegen de Bruno Mendonca. De Braziliaan gooide Elmont in de sloteseconde op de rug. 

Birgit Ente (-52 kg), Sanne Verhagen (-57 kg) en Junior Degen (-66 kg) gingen in hun eerste partij onderuit. Morgen is het de beurt aan de zwaargewichten.  Neal van de Kamer (-81 kg), Noël van’t End (-90 kg), Henk Grol (-100 kg), Grim Vuijsters en Roy Meyer (+100 kg) komen op de mat.  Bij de dames komt Kim Polling (-70 kg) nog in actie.