Zakgeld Hiddink redde carrière Achenteh

donroyco

Rochi Achenteh dankt Guus Hiddink voor het redden van zijn carrière. De verdediger zat jaren geleden op een dood spoor, maar werd gered door de succescoach. Achenteh kwam als 12-jarige naar PSV en maakte direct een onuitwisbare indruk bij de jeugdtrainers.

"Maar ik hing ook veel met m'n Marokkaanse vriendjes op straat. Wat later ging ik werken in de horeca om wat te verdienen, vaak tot drie uur 's nachts. Mijn voetbalprestaties bij PSV begonnen eronder te lijden", vertelt hij aan Voetbal International.

"Ik was als eerste jaars B-junior aanvoerder en werd gezien als een van de grootste talenten", zegt de huidige linksback van PEC Zwolle. "Alleen werden mijn prestaties steeds minder. Op een gegeven moment werd zelfs mijn aanvoerdersband afgepakt. Joop Brand (toenmalig hoofd jeugdopleiding, red.) kwam naar me toe en vroeg wat er aan de hand was."

Brand zocht de oplossing voor Achentehs probleem bij de toenmalige hoofdtrainer van PSV. "Toen hij hoorde van mijn nachtelijke avontuurtjes is hij naar Guus Hiddink gestapt en die besloot me vijfhonderd euro per maand te geven. Noem het zakgeld. Zo kon ik mijn baantje in de horeca opgeven en dat was voetballend gezien mijn redding."

Achenteh belandde na een paar jaar bij PSV bij eerstedivisionist FC Eindhoven. Daar blies hij zijn carrière nieuw leven in. Twee jaar geleden nam PEC Zwolle de gok met de verdediger. Dit seizoen is hij als linksback een van de smaakmakers bij de Zwollenaren.