Universiteiten reiken meer diploma's uit

Redactie

Universiteiten hebben vorig jaar zestien procent meer masterdiploma's uitgereikt, een totaal van bijna veertigduizend. Het aantal uitgereikte bachelordiploma's steeg met zeventien procent tot ruim 36 duizend, blijkt donderdag uit cijfers van de vereniging van universiteiten VSNU.

De vereniging verklaart de stijging door de dreiging van de langstudeerboete, die inmiddels van tafel is. Een verklaring van de toename van het aantal bachelordiploma's is bovendien de invoering van de 'harde knip' tussen de bachelor en de master op technische universiteiten, wat inhoudt dat een student niet mag starten met zijn master voordat het bachelordiploma is gehaald.

Dit collegejaar zijn in totaal 240 duizend studenten ingeschreven bij universiteiten. Dat is een daling van 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder, maar nog steeds fors meer dan in de jaren ervoor.

De animo voor deeltijdopleidingen neemt fors af. Het aantal nieuwe inschrijvingen is met achttien procent gedaald naar zeshonderd. De instroom van hbo-studenten in het universitaire onderwijs nam met twaalf procent af. Dat komt volgens de VSNU mogelijk door de hogere kosten van de schakelprogramma's op enkele universiteiten.