Arafat-rivaal 'Abu Musa' overleden

anoniem_22072019025900

De Palestijnse rebellencommandant Said Musa Maragha, beter bekend onder zijn alias Abu Musa, is in Damascus op 86-jarige leeftijd aan kanker overleden. Abu Musa verzette zich in het verleden tegen de vroegere Palestijnse leider Yasser Arafat en richtte zijn eigen Palestijnse beweging op.

Als Jordaniër van Palestijnse afkomst deserteerde Abu Musa in 1970 uit het Jordaanse leger. De krijgsmacht ging de strijd aan met Palestijnse strijders die vanuit Jordanië Israël aanvielen. In 1971 werden zij verdreven uit Jordanië. Velen, onder wie Abu Musa, vluchtten naar Libanon.

In Libanon sloot de latere commandant zich aan bij de Fatah-beweging, die onder leiding stond van de charismatische Arafat. Fatah was destijds uit op de vernietiging van de staat Israël om op de ruïnes een Palestijnse staat op te richten.

Abu Musa klom vlug op in de gelederen en werd in 1976 benoemd tot chef militaire operaties in Zuid-Libanon. Daarnaast was hij actief in de Libanese burgeroorlog, die in 1990 ten einde kwam.

In 1982 kwam Abu Musa in opstand tegen Arafat. Israël was het zuiden van Libanon binnengevallen en bombardeerde de hoofdstad Beiroet. Arafat en veel Palestijnse strijders sloegen op de vlucht en richtten een nieuwe basis op in Tunesië. Andere strijders trokken naar Algerije en Jemen. Abu Musa eiste dat Arafat zijn commandanten ter verantwoording riep voor de vlucht. Hij was er tegen gekant Beiroet te verlaten, omdat hij zo dicht mogelijk bij de grens met Israël wilde blijven.

Een jaar nadien richtte hij een rivaliserende beweging, die hij Fatah al-Intifada noemde. De groep genoot de steun van het regime in Syrië, dat de machtspositie van Arafat wilde verzwakken.

Uiteindelijk trok Abu Musa naar Damascus, waar hij zich aansloot bij de Palestijnse Nationale Alliantie, een groep die weigerde in onderhandelingen te treden met Israël. De groep slaagde er echter niet in veel steun te verwerven onder de Palestijnse bevolking.

Na het vredesakkoord tussen Arafats PLO en Israël in 1993, de Oslo-akkoorden, verdween Abu Musa langzaam maar zeker uit beeld.