Januari was koud, vrij somber en droog

Redactie

Januari gaat de boeken in als een koude maand met een lange vorstperiode. In totaal kwam de temperatuur twaalf dagen op rij zowel dag en nacht niet boven nul uit. Daarnaast werd sinds 1996 het grootste aantal ijsdagen genoteerd. Omdat de maand zacht begon kwam de gemiddelde temperatuur uit op 1,9 graden, tegen 3,1 normaal. Dat blijkt maandag uit het maandoverzicht van weeronline.nl.

De maand verliep als geheel vrij somber met 54 uur zon tegen 62 normaal. Met vijftig millimeter neerslag verliep januari daarnaast vrij droog. In een normale januarimaand wordt gemiddeld 72 millimeter gemeten. De neerslag viel vooral als sneeuw op 15, 20 en 21 januari en als regen op de eerste kletsnatte dagen van het jaar. Ook in de laatste dagen van de maand valt nog de nodige regen.

De winter deed op 10 januari zijn intrede met de eerste nachtvorst. Daarna bleef het tot de 25e vriezen. Daarmee was het de langste vorstperiode sinds de elfstedenwinter van 1996/1997. In De Bilt vroor het elf keer matig tegen vier keer in een normale januarimaand. Sinds 1987 kwam het niet zo vaak meer tot matige vorst. De koudste temperatuur werd gemeten in het Gelderse Herwijnen. Op 16 januari werd het daar -18 graden.

Doordat de sneeuw in eerste instantie uitbleef in Friesland brak ook korte tijd een lichte elfstedenkoorts uit. Strenge vorst bleef echter uit door bewolking waarna sneeuw en harde wind definitief een einde maakte aan de hoop op de 'tocht der tochten'. Toch kon er op veel plekken in Nederland geschaatst worden.

Januari eindigt zoals het begon, met temperaturen in de dubbele cijfers. De laatste dagen verlopen waarschijnlijk recordzacht en nat. Woensdag kan het in het zuiden zelfs 14 graden worden.


Januari was koud, vrij somber en droog (Foto: Novum)