Bonjasky wil vechtsportbond leiden

Maarten (rubbereend)

K1-vechter Remy Bonjasky wil een overkoepelende vechtsportbond gaan leiden. Dat heeft hij donderdag gezegd in het Radio 1-programma Lunch! "Als we zo blijven doorklooien, dan is het einde van deze sport nabij en dat wil ik niet hebben."

De vechtsportwereld komt al jaren op negatieve wijze in het nieuws. Vanwege banden met de georganiseerde misdaad en overlast worden in diverse gemeenten geen vergunningen meer voor vechtsportgala's verleend. Omdat er ook bestuurlijke chaos is, klinkt er vanuit de politiek de roep om een overkoepelende bond te vormen. Onder anderen burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan maakte zich hier onlangs sterk voor.

De Federatie Oosterse Gevechtskunsten (FOG) wordt vaak genoemd als bond die het voortouw moet nemen, maar volgens Bonjasky is dat geen goed idee. "Ik denk dat het een buitenstaander is die dit moet gaan organiseren. Maar wel één die weet waarover het gaat, maar die niet gelinkt is aan een bepaalde bond."

The Gentleman denkt dat hij met zijn imago veel kan doen voor de vechtsport. "Ik denk dat ik een positieve uitstraling heb, heb ervaring in de sport en weet waar ik het over heb." De 37-jarige Bonjasky werd drie keer wereldkampioen in de K1. In 2009 nam hij afscheid van de sport vanwege een oogblessure, maar eind vorig jaar maakte hij zijn rentree.