[Upd] Argos-ploegleider Kemna gebruikte epo

Maarten (rubbereend)

Oud-wielrenner Rudi Kemna heeft epo gebruikt. Dat erkent de 45-jarige ploegleider van Argos-Shimano donderdag in het magazine Nusport. Kemna gebruikte het middel in het voorjaar van 2003 korte tijd, maar raakte daarvan zo gestrest dat hij het plezier in het wielrennen verloor. "Epo gaf geen bevrijding."

Kemna, die het grootste deel van zijn loopbaan voor de Bankgiroloterijploeg reed, zag doping geleidelijk zijn intrede doen bij zijn equipe. Eerst werd de medische begeleiding onder invloed van de nieuwe ploegleider Johan Capiot opgeschroefd. Vervolgens werd doping geïntroduceerd door teamarts Peter Janssen. Renners die niet zwichtten, deelden niet mee in het prijzengeld.

Hoewel Kemna in eerste instantie fel tegenstander van doping was, ging hij toch overstag. "Omdat ik belangrijker koersen wilde rijden, en ik wilde weten waar mijn plafond lag met dat wondermiddel epo", verklaart de oud-sprinter de stap. "Ik kon bergop iets gemakkelijker mee en ik kon harder trainen", legt hij het verschil tussen koersen met en zonder epo uit. "Het deed dus wel iets, alleen ik voelde niet dat ik met epo koersen zou gaan winnen. Sterker nog: ik verloor mijn trots, mijn plezier. Er kwam stress bij, de angst om gepakt te worden en ik vond dat ik mezelf had verraden."

Na Gent-Wevelgem van dat jaar gaf Kemna er de brui aan. Hij werd opgeroepen voor een dopingcontrole en raakte in paniek. "Ik dacht na de finish: fuck, het zal mij toch niet gebeuren! Ik dacht: dit kan het niet waard zijn, hier ben ik geen wielrenner voor geworden. Het was een heel leerzaam moment." Na zijn korte dopingavontuur koerste Kemna weer schoon. Later in 2003 haalde hij met de Nederlandse titel een van de grootste zeges uit zijn loopbaan.

Algemeen manager Iwan Spekenbrink van Argos-Shimano staat achter de dopingbiecht van Kemna. "Wij hebben Rudi altijd gesteund - en hem aangemoedigd dit verhaal nu te gaan vertellen. Hij heeft bij mij aangegeven een sanctie te willen hebben, omdat hij het vindt passen bij het verhaal waarmee hij nu naar buiten komt." Ook hoofdsponsor Argos schaart zich achter Kemna. Het olieconcern 'waardeert de openheid en transparantie' en pleit voor een cultuurverandering.

Update 11.55 uur

Rudi Kemna is door Argos-Shimano een halfjaar op non-actief gesteld. Dat doet de Nederlandse formatie op verzoek van de ploegleider zelf. Kemna's schorsing is conform het door de wielerploegen, de KNWU en de Nederlandse dopingautoriteit gesloten convenant. Voor dopingvergrijpen van voor 2008 geldt dat mensen in diens mogen blijven, mits ze zes maanden op non-actief worden gesteld en drie maanden salaris wordt ingehouden. Argos gaf eerder al aan achter Kemna te staan.