Gold Label voor marathon Amsterdam

Niels (DerMeister)

De marathon van Amsterdam heeft van de internationale atletiekfederatie IAAF het Gold Label gekregen. Daarmee is de race nu ingedeeld in de hoogste categorie wegwedstrijden. Dat meldt de organisatie maandag. Na de marathon van Rotterdam is Amsterdam de tweede Nederlandse wegrace op het hoogste niveau.

Directeur Simone Richardson van organisator Le Champion noemt de promotie een 'grote eer'. Volgens haar heeft de Amsterdamse marathon, dat al het Silver Label had, zich de laatste jaren goed ontwikkeld. "Het deelnemersaantal steeg opnieuw enorm en was internationaler, de wedstrijd was live over de hele wereld te volgen en er werd weer sneller gelopen."

Wat tijd betreft is Amsterdam de achtste marathon van de wereld. Het in 2012 door Wilson Chebet gelopen parcoursrecord staat op 2:04,51 uur. Meseret Hailu scherpte vorig jaar het parcoursrecord bij de vrouwen aan tot 2:21.09 uur.

Buiten Nederland behoren onder meer de marathons van New York, Londen, Berlijn, Chicago, Boston en Parijs tot de selecte groep van 32 wedstrijden die het Gold label dragen.