[Dakar] De Rooy verliest leiding in klassement

Laptop.

Gerard de Rooy is de leiding in het vrachtwagenklassement kwijt. De Nederlandse trucker moest in de 293 kilometer lange etappe tussen San Miguel de Tucuman en Cordoba al na acht kilometer langdurige reparaties uitvoeren, waardoor de Rus Eduard Nikolaev nu de nieuwe leider is in het klassement.

De Rooy mocht als eerste vertrekken, maar strandde al vroeg in de etappe door een lekke band en een lekke turboslang. Omdat zijn teamgenoten ook niet de juiste ring bij zich hadden duurde de reparatie een uur. Uiteindelijk zou de Brabander 1.25 uur verliezen op dagwinnaar Ales Loprais. De Tsjech passeerde in de slotkilometers nog Peter Versluis die een puike etappe reed, maar net als enkele dagen geleden net tekort kwam voor de dagzege. Het verschil bedroeg slechts zeven seconden. Marcel van Vliet (5e), Martin van den Brink (7e), Peter van den Bosch (8e) en Jos Smink (9e) haalden ook de dag top tien.

In het klassement staat Nikolaev nu bijna achttien minuten voor op de Tsjech Martin Kolomy. Derde is de Rus Ayrat Mardeev op ruim 33 minuten, terwijl De Rooy met een uur achterstand de vierde plaats bezet. Het zal voor de Iveco-coureur lastig worden om zijn tweede eindzege op rij te gaan boeken. Versluis staat op 1.50 uur zevende in het klassement, Van Vliet met vier minuten meer achtste, Rene Kuipers op 2.28 uur negende en Van den Brink op 2.43 uur achterstand tiende.