Affleck trots op Iraanse tegenhanger Argo

Redactie

Ben Affleck is er trots op dat de Iraanse regering een tegenhanger gaat maken van zijn politieke film Argo. De overheid van het antiwesterse land wil met The General Staff laten zien hoe het er werkelijk aan toe ging tijdens het gijzeldrama in de Amerikaanse ambassade in Teheran in 1979.

"Je moet begrijpen dat het hier om een enorm repressief bewind gaat", zegt Affleck tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. "Het feit dat zo veel mensen daar mijn film hebben gezien en dat die stalinistische overheid nu voelt met een weerwoord te moeten komen, is op zich een enorm compliment."

Afflecks film wordt gezien als historisch inaccurate propaganda, zo meldt de Iraanse persdienst Mehr News. De film van de Iraanse acteur en regisseur Ataollah Salmanian heeft als taak te laten zien hoe de Amerikaanse gijzelaars werden behandeld door hun Iraanse gijzelnemers, Iraanse opstandelingen die zich tegen de Verenigde Staten verzetten.

Het op feiten gebaseerde Argo gaat over de reddingsactie in 1979 om enkele ondergedoken Amerikaanse personeelsleden van de Amerikaanse ambassade uit Iran te halen nadat het gebouw was bestormd door opstandelingen. CIA-agent Tony Mendez, de rol van Affleck, bedenkt een radicaal plan om zelf als Canadese filmregisseur naar Iran te vertrekken. Door de personeelsleden te vermommen als zijn filmcrew hoopt hij hen naar Canada te kunnen smokkelen.

Argo won in de nacht van zondag op maandag Golden Globes voor beste film en beste regie. De film maakt volgende maand nog kans op drie Oscars, voor beste bewerkte scenario, beste mannelijke bijrol en beste film.

Filmfestival eert Ben Affleck met prijs (Foto: Novum)