Monti voert kritiek op Berlusconi op

Redactie

De Italiaanse premier Mario Monti heeft Silvio Berlusconi donderdag bekritiseerd om diens 'wispelturige beoordelingsvermogen'. Monti deed tevens een oproep aan de leider van de linkse coalitie, Pier Luigi Bersani, om afstand te nemen van extremisten, die volgens Monti de hervormingen in Italië zullen bemoeilijken.

De toon waarmee Monti zich de afgelopen dagen in het politieke debat begeeft is radicaal omgeslagen. De man die in 2011 aantrad als de politiek neutrale premier van een zakenkabinet, leidt nu een coalitie van middenpartijen en voert direct campagne tegen politieke leiders die enkele weken geleden zijn regering nog steunden.

De partij van Berlusconi, Volk van de Vrijheid, trok vorige maand haar steun voor Monti in. De premier leidt nu het demissionaire kabinet tot de verkiezingen in februari.

In een interview op de Italiaanse tv-zender RAI haalde Monti uit naar Berlusconi, die vorige maand zei dat Monti aan geloofwaardigheid heeft ingeboekt. Monti zei dat 'dit het oordeel was van iemand die heeft getoond nogal wispelturig in zijn oordelen te zijn'. Monti riep Bersani op moed te tonen en 'de conservatieven in zijn partij' het zwijgen op te leggen, omdat ze anders de regering zullen beletten verdere hervormingen door te voeren.

Bersani, die afhankelijk van de verkiezingsuitslag misschien een kabinet zal vormen met de coalitie van Monti, diende Monti niet direct van repliek, maar zei wel dat hij geen leden van zijn partij de mond zal snoeren.

Volgens een recente peiling kan Bersani op 36 procent van de stemmen rekenen. Monti staat tweede met 23 procent en Berlusconi zou samen met de partij Lega Nord, zijn voormalige bondgenoot, uitkomen op 22 procent. Lega Nord heeft echter nog niet gezegd of ze weer met Berlusconi in zee wil gaan.