Minder krimp voor Nederlandse industrie

bennootje

De Nederlandse industrie is in december minder hard gekrompen dan in de twee voorgaande maanden. De inkoopmanagersindex steeg van 48,2 in november naar 49,6 in december. Dat blijkt woensdag uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (NEVI). Elke stand onder de 50 duidt op krimp.

De industrie heeft vooral last van de slechte economische situatie in eigen land. De buitenlandse vraag stijgt al zes maanden, maar kan niet compenseren door de dalende vraag uit Nederland. De Nederlandse economie kromp in het derde kwartaal met 0,9 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Volgens de NEVI is de productie van halffabricaten 'fors' gedaald. Dat de index toch opkrabbelde komt doordat er wel meer consumptie- en investeringsgoederen werden geproduceerd.

De krimp in de industrie heeft gevolgen voor de werkgelegenheid. Voor de derde maand op rij daalt het personeelsbestand. Een op de vijf bedrijven stelt dat het personeelsbestand in december kleiner is geworden. De krimp in december is wel kleiner dan die in de voorgaande twee maanden.

De inkoopmanagersindex kwam in 2012 slechts twee maanden boven de 50 uit, de overige maanden was er sprake van krimp.