Nikkels: "Nederlands dopinggebruik individueel"

Peterselieman

Volgens Berend Nikkels, oud-wielrenner en teamarts is er in de jaren negentig niet structureel doping gebruikt bij zowel de Rabobankploeg als TVM. Hij was in die periode arts in Academisch Ziekenhuis in Utrecht waar hij de effecten van epo onderzocht.

Nikkels sprak met de NOS. "Ik heb twee renners over de vloer gehad die gedenatureerd stierenbloed uit Spanje hadden gehaald. Ze vroegen mij: wat is dat? Ik heb mijn zusje gebeld, die is dierenarts. Ze zei, dat wordt gebruikt bij dure hondjes die dreigen dood te bloeden bij sterilisatie met nabloedingen. Ik zeg: lever maar in, want dit gaan jullie niet gebruiken. Wie heeft jullie dit gegeven? Ja... dat was dan die Fuentes."

Hij is vaker in aanraking gekomen met wielrenners die naar verboden middelen grepen, maar het was zeker niet in teamverband. Hij laat hierbij in het midden of toprenners als Michael Boogerd en Erik Dekker doping gebruikten. "Er was een andere cultuur dan bij US Postal, ook qua omvang. In mijn ervaring is het in Nederland puur op individuele basis gebeurd. Op veel kleinere schaal. Niet met facilitering, maar wel met medeweten van de ploegleiding."