Hesjedal is Canadees Sportman van het Jaar

Boris (borisz)

Ryder Hesjedal is sportman van het jaar geworden in Canada. Hij kreeg de zogenaamde Lionel Conacher Award, een trofee die in Canada al sinds 1932 wordt uitgereikt. Tweede werd tennisser Milos Raonic. Hesjedal won met 139 punten tegen 131.

Hesjedal won was de eerste Canadees die een grote wielerronde won. In mei van dit jaar won hij de Giro D'Italia en hij is pas de tweede niet-Europeaan die de beste was in de Giro. In de slottijdrit maakte hij zijn halve minuut achterstand op Joaquim Rodriguez goed en won met zestien seconden voorsprong. 

"Ik denk wel dat veel mensen de koers nog niet echt snappen. Je leest dingen als: 'hij won het op de slotdag'. Alsof het zo simpel is! Je wint het elk moment, elke kilometer van die drie weken", vertelde Hesjedal de Canadese journalisten. "Het was wel een ongelofelijk moment, ik kan het nergens mee vergelijken. Ik kwam in een heel select clubje van winnaars van een grote wielerronde en ik ben heel dankbaar voor mijn plaats in dat elitegroepje." De 32-jarige Hesjedal rijdt ook volgend seizoen voor Garmin-Sharp en zal zijn titel in de Giro zal verdedigen.