Obama draagt Kerry voor als opvolger Clinton

Redactie

De Amerikaanse president Barack Obama heeft senator John Kerry vrijdag voorgedragen als de volgende minister van buitenlandse zaken. Als de Senaat met de benoeming instemt volgt Kerry begin volgend jaar Hillary Clinton op.

Verwacht wordt dat Kerry met gemak de steun van de Senaat krijgt. Kerry werd de belangrijkste kandidaat voor de functie nadat VN-ambassadeur Susan Rice zich had teruggetrokken. Rice lag onder vuur van enkele Republikeinse senatoren, die haar bekritiseerden om haar reactie op de aanval op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi op 11 september.

Kerry heeft geen inwerkperiode nodig, zei Obama vrijdag, want zijn hele leven 'heeft hem klaargestoomd voor deze rol'. De president roemde Kerry om zijn lange politieke loopbaan, die hem volgens Obama wereldwijd respect heeft gebracht.

De 69-jarige Kerry is een van de trouwste bondgenoten van president Obama op Capitol Hill. De senator uit Massachusetts, voormalig Democratisch presidentskandidaat en groot kenner van het Amerikaanse buitenlandbeleid is al vaak in allerijl naar Afghanistan en Pakistan gevlogen om diplomatieke problemen op te lossen. Hij heeft urenlang thee gedronken en gewandeld met de Afghaanse president Hamid Karzai en deelgenomen aan delicate onderhandelingen in Islamabad. Het was een ongebruikelijke functie voor de voorzitter van de buitenlandcommissie van de Senaat: speciaal gezant zonder specifiek takenpakket.

Gedurende de recente verkiezingsstrijd greep Kerry elke mogelijkheid aan om de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney door de mangel te halen. Tijdens de debattrainingen van president Barack Obama vervulde hij Romney's rol en hij was een van de zichtbaarste pleitbezorgers van de president.

Nu Obama voor Kerry kiest is de cirkel rond. Het was Kerry die als presidentskandidaat in 2004 Obama vroeg om de belangrijkste toespraak op de Democratische conventie te geven, waarmee Obama nationale naamsbekendheid vergaarde. Kerry verloor de verkiezingen destijds van George W. Bush, maar vier jaar later lukte zijn protegé waarin Kerry zelf niet was geslaagd: de verovering van het Witte Huis.

Senatoren uit beide partijen lijken weinig bezwaren te hebben tegen Kerry. Het Republikeinse vertrouwen in Kerry is opmerkelijk, aangezien zij Kerry acht jaar geleden nog afschilderden als een windsurfende, draaiende politicus die de medailles voor zijn diensttijd in Vietnam niet had verdiend.

Volgens de Republikeinse senator Kelly Ayotte, een van de felste critici van Rice, 'kan er geen twijfel over bestaan dat Kerry heel veel weet van' buitenlandbeleid. Senator John McCain begon Kerry enkele weken geleden alvast schertsend minister te noemen.

Obama zoekt niet alleen een opvolger voor Clinton. Ook afzwaaiend minister van defensie Leon Panetta en de na uitgelekt overspel afgetreden CIA-directeur David Petraeus moeten worden vervangen.


Obama draagt Kerry voor als opvolger Clinton (Foto: Novum)