KNVB: meteen gele kaart bij protest tegen scheids

donroyco

Spelers in het betaald voetbal die protesteren tegen een beslissing van de scheidsrechter krijgen voortaan direct geel. Alleen de aanvoerder mag om opheldering vragen. Dat heeft de KNVB vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt invulling gegeven aan het eerder deze week besproken strenger handhaven van de bestaande regels.

Ook op de trainers wordt voortaan strenger gelet. Zij mogen hun spelers slechts coachen in de instructiezone. Op- of aanmerkingen op de leiding levert een waarschuwing. Een tweede waarschuwing in een wedstrijd betekent dat de trainers op de tribune plaats moeten nemen.

De strengere naleving van de regels is het gevolg van de discussie over de voorbeeldfunctie van profvoetballers. Die kwam op gang na het overlijden van de mishandelde grensrechter Richard Nieuwenhuizen van de Almeerse club Buitenboys. Woensdag sprak de KNVB daarom al met afgevaardigden van de Eredivisie, Eerste Divisie, spelers-, trainers- en scheidsrechtersvakbonden. Zij ondertekenden allemaal het vrijdag verstuurde handvest.

Alle clubs moeten bovendien de in 2007 opgestelde gedragscode betaald voetbal opnieuw ondertekenen. De aanvoerder, hoofdtrainer en directeur van de 36 profclubs moeten dat doen. Daardoor wordt ook strenger op een reeks misdragingen gelet zoals onsportief gedrag en het niet of onvoldoende optreden tegen misdragingen door fans.

Ook commentaar op de leiding in de media is uit den boze. De precieze strafmaten voor de vergrijpen, die zo veel mogelijk in schorsingen worden opgelegd, moeten nog worden besproken.