Málaga jaar uitgesloten van Europees voetbal

donroyco

Málaga CF is voor een seizoen uitgesloten van Europees voetbal. Dat heeft de UEFA vrijdag bekendgemaakt. De Zuid-Spaanse voetbalclub krijgt die straf opgelegd vanwege overtreding van de regels voor Financial Fair Play. De straf blijft maximaal vier seizoenen staan. Het is de eerste uitsluiting op basis van de Financial Fair Play-regels.

Málaga debuteerde dit seizoen in de Champions League en haalde op simpele wijze de achtste finale. De maatregel gaat op zijn vroegst volgend seizoen in.

Daarnaast wordt Málaga nog een seizoen uitgesloten als niet voor eind maart is aangetoond dat het geen openstaande schulden meer heeft bij andere clubs of werknemers, of niet voldoende belastingen en sociale premies heeft betaald. Ook deze straf blijft maximaal vier jaar staan. Malaga moet bovendien een boete van driehonderdduizend euro betalen.

Hajduk Split heeft een vergelijkbare straf opgelegd gekregen als Málaga. Voor de Kroatische club geldt de uitsluiting echter alleen als in de komende drie seizoenen plaatsing voor Europees voetbal wordt afgedwongen. Hajduk moet tachtigduizend euro betalen. De helft daarvan hangt af van het voor eind maart aantonen dat de schulden zijn voldaan.

Het eveneens Kroatische NK Osijek doet ook een jaar niet mee als het zich binnen drie seizoenen plaatst voor Europees voetbal. Die club krijgt een ton boete. Datzelfde geldt voor de Roemeense club Rapid Boekarest en Dinamo Boekarest en Partizan Belgrado uit Servië.

FK Vojvodina, ook uit Servië, komt weg met een boete. Die club moet tienduizend euro overmaken naar UEFA. Arsenal Kiev uit Oekraïne werd met een boete van 75 duizend euro bestraft. Dertigduizend euro daarvan kunnen de Oekraïners wegwerken door voor eind maart aan te tonen geen uitstaande schulden meer te hebben. Lech Poznan werd tenslotte vrijgesproken.