Ook werkgevers voor onafhankelijke bedrijfsarts

Redactie

Werkgevers scharen zich achter de al oudere oproep van werknemersorganisaties om de bedrijfsarts onafhankelijker te laten opereren. Dat blijkt uit het vrijdag unaniem afgegeven advies van de Sociaal-Economische Raad, waarin werkgevers en werknemers zitting hebben.

In het advies pleit de SER ervoor om het systeem om ziektes bij werknemers te voorkomen en op te lossen op de schop te nemen. SER-voorzitter Wiebe Draijer overhandigde het advies vrijdag aan minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA).

Volgens de SER is een goed werkend stelsel voor gezond en veilig werken nodig 'om te bereiken dat werkenden duurzaam en productief inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt'. Nu werkt het systeem niet goed, constateert de adviesraad.

De SER raadt aan om het systeem van bedrijfsartsen te hervormen. Naast dat de arts onafhankelijker moet werken van de werkgever, moet de privacy van de zieke werknemer beter geborgd worden. De kennis van bedrijfsartsen van de branche waarvoor zij werken moet beter en bovendien moet meer worden samengewerkt met de reguliere zorg.

De adviesraad beveelt daarnaast aan meer te doen aan preventie. Kleine bedrijven moeten makkelijker hun risicoprofiel kunnen aanleveren door het systeem daaromtrent te digitaliseren. Verder moet de arbeidsinspectie voldoende middelen en personeel hebben, om zo de inspectiedruk hoog te houden. "Bedrijven mogen niet het gevoel krijgen dat er toch niet gecontroleerd wordt", schrijft de SER.

De werkgevers en werknemers pleiten er niet voor om de overheid alles te laten doen. "De doelen kunnen in regels, de middelen moeten via afspraken worden geregeld." Op deze manier kunnen werkgevers en werknemers zelf bepalen hoe aan de normen kan worden voldaan.