Geen celstraffen voor leiding Chemie-Pack

Redactie

Drie leidinggevenden van Chemie-Pack hoeven niet de cel in. De directeur, een productieleider en een veiligheidscoördinator zijn vrijgesproken van opzettelijke brandstichting. Wel krijgen ze een taakstraf voor brand door schuld. Dat heeft de rechtbank in Breda vrijdag bepaald, meldt de NOS.

Het OM had om celstraffen tot vier jaar gevraagd en eiste om een boete van een miljoen euro. De officier van justitie stelde eerder dat het niet zozeer de vraag was of het bedrijf zou afbranden, maar wanneer.

Bij de grote brand in Moerdijk, bijna twee jaar geleden, kwamen chemicaliën vrij en kwam bluswater met chemische stoffen in de omgeving en in het grondwater terecht. Er vielen geen gewonden. De totale schade wordt geschat op bijna 72 miljoen euro. Chemie-Pack werd vorig jaar augustus failliet verklaard.

Het vuur ontstond toen een werknemer een pneumatische pomp probeerde te ontdooien met een gasbrander. De pomp was aangesloten op chemicaliën. Volgens de werknemer in kwestie zou dat wel vaker zijn gebeurd en was de leiding daarvan op de hoogte.


Geen celstraffen voor leiding Chemie-Pack (Foto: Novum)