Tweede Kamer steunt Patriot-missie

Redactie

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het sturen van Patriot-luchtafweerraketten naar Turkije, bleek donderdagnacht na een debat met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD).

Met name de oppositie had donderdag nog veel vragen. Diverse partijen wezen erop dat er helemaal geen aanwijzingen zijn dat Syrië een aanval op Turkije wil uitvoeren. Timmermans beaamde dat, en zei dat het vooral gaat om Turkije te beschermen tegen Scud-raketten die per ongeluk over de grens belanden. "Stel dat zo'n raket op een grote stad terechtkomt. We kunnen zo veel ellende voorkomen."

Timmermans benadrukte verder dat de Patriots niet mogen worden ingezet om een noflyzone af te dwingen boven Syrië, of als bescherming voor Turkije als dat land een aanval op Syrië begint. Timmermans heeft geen aanwijzingen dat Turkije plannen in die richting heeft, maar kan het ook niet uitsluiten. "Je kunt niet van te voren een soort vetorecht afspreken."

Ook waren er vragen over de kosten, die volgens sommige partijen met 42 miljoen euro (exclusief eventueel afgevuurde Patriots) wel erg hoog uitvallen. Hennis antwoordde dat er ruim begroot is. Zo gaat het kabinet uit van 360 militairen, maar zullen het er waarschijnlijk minder worden. Dan dalen ook de kosten. Bovendien wordt een deel van de kosten mogelijk door Turkije betaald.

De Patriots moeten eind januari operationeel zijn. Ze worden gestationeerd bij de stad Adana. Het kabinet houdt de mogelijkheid open om ze versneld in te zetten, maar ziet daar momenteel geen aanleiding toe.


Tweede Kamer steunt Patriot-missie (Foto: Novum)