Wiggins troeft Ennis af om Britse sportprijs

Niels (DerMeister)

Bradley Wiggins is in Groot-Brittannië sporter van het jaar geworden. De eerste Britse tourwinnaar en olympisch kampioen op de tijdrit liet tienkampster Jessica Ennis en tennisser Andy Murray achter zich. De Jamaicaanse sprinter Usain Bolt werd de beste buitenlandse sporter. Dave Brailsford, de baas van wielerploeg Sky en de Britse wielerbondscoach, was de beste coach.

Lord Sebastian Coe werd beloond met de Lifetime Achievement Award. De voormalig atleet won bij de Olympische Spelen van 1980 in Moskou en 1984 in Los Angeles goud op de 1500 meter en zilver op de 800 meter en verruilde vervolgens zijn spikes voor de aktetas van sportbestuurder. Hij was de drijvende kracht achter het binnenhalen van de Spelen in Londen en werd vervolgens directeur van het organisatiecomité.

In België werd wielrenner Tom Boonen voor de derde keer verkozen tot sporter van het jaar. Hij liet tienkamper Hans van Alphen en collega Philippe Gilbert achter zich. Zeilster Evi Van Acker werd de sportvrouw van het jaar in België. De Belgische mannehockeyploeg werd de sportploeg van het jaar, terwijl atletiektrainer Jacques Borlée met de trofee voor beste coach aan de haal ging.

In Duitsland werden discuswerper Robert Harting en biatlete Magdalena Neuner verkozen tot de atleten van 2012. Voor Neuner was het, net als voor Boonen in België, de derde keer dat ze de trofee won. De Duitse roeiers in de mannenacht kregen de prijs voor de beste sportploeg en volgen Borussia Dortmund op.