Gerookte zalm geregeld besmet met listeriabacterie

Redactie

Gerookte zalm blijkt geregeld besmet met de listeriabacterie. Onderzoek van de Consumentenbond wijst uit dat vijftien procent met de bacterie besmet was. De bacterie kan vooral gevaarlijk zijn voor mensen met een verzwakt afweersysteem. De conclusie is dat gerookte zalm nog steeds geen ideale bron is van gezonde visvetzuren.

Jaarlijks worden in Nederland zeventig tot negentig mensen ziek vanwege een listeriabesmetting. Volgens het RIVM overleden in 2010 veertien mensen aan de bacterie, onder wie een kind.

De Consumentenbond onderzocht in totaal zestig monsters van twintig merken, waarbij negen besmettingen werden vastgesteld. De bacterie kan in de koelkast prima overleven, waardoor het aantal bacteriën groeit naarmate het product langer wordt bewaard. Ook voorverpakte gerookte vissen als paling en makreel kunnen besmet zijn, maar ook rauwmelkse kazen.

Bijna alle gerookte zalm in supermarkten komt van gekweekte zalm. Zalm staat op zich bekend als een gezond product, maar in sommige gerookte varianten zit te veel zout. In één geval werd ook nitriet aangetroffen, terwijl dat acht jaar geleden nog bij de helft werd gevonden.

Gerookte zalm bestaat uit zalm, rook en zout, maar in de helft van de onderzochte zalmproducten zat ook een beetje suiker. Bij het roken worden ongezonde verbrandingsstoffen gevormd, maar die vonden de onderzoekers slechts in beperkte mate.

Gerookte zalm kwam dit najaar in het nieuws vanwege salmonellabesmetting bij het bedrijf Foppen. Daardoor werden ruim duizend mensen ziek. Zeker vier mensen overleden. De helft van de op de listeriabacterie geteste producten is afkomstig van dit bedrijf.