Scouts VS moeten documenten over misbruik afstaan

Redactie

De Boy Scouts of America (BSA) moeten vertrouwelijke documenten die verband houden met mogelijk kindermisbruik afstaan. Dat heeft een hof van beroep in Californië bepaald. Eerder had een rechter de Boy Scouts ook al gelast de documenten over te dragen, maar de Scouts gingen tegen die beslissing in beroep.

Een lokale medewerker van de scouts zou geprobeerd hebben te voorkomen dat een moeder wier zoon werd misbruikt aangifte zou doen. De scouts ontkennen de aantijging. Een woordvoerder zei dat de organisatie opnieuw in beroep gaat tegen de uitspraak, dit keer bij het hooggerechtshof van Californië. "De BSA menen dat het vertrouwelijk houden van de documenten bijdraagt aan tijdig aangifte doen", zei de woordvoerder.

Volgens de advocaten van de jongen die zegt misbruikt te zijn bevatten de documenten bewijs dat er een cultuur van kindermisbruik heerst bij de scouts. "Als hun eerste prioriteit het welzijn van kinderen is, houd dan op met de geheimhouding. Houd op er voor te strijden", zei advocaat Timothy Hale.