Poetin wil economie bevorderen en leger versterken

Redactie

De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag beloofd de economie van Rusland te bevorderen en het leger te versterken. Hij verwierp internationale klachten over gebrek aan democratie. Pogingen tot buitenlandse inmenging in binnenlandse aangelegenheden noemde hij ontoelaatbaar.

Poetin hield woensdag voor het eerst sinds hij in maart voor de derde keer de presidentsverkiezingen won een toespraak waarin hij de toestand van het land uiteenzette. Hij won die verkiezingen ondanks hevige protesten. Poetin heeft een harde lijn ingezet tegen dissidenten en voerde onder meer een wet door die hoge boetes oplegt aan demonstranten en die maatschappelijke bewegingen beperkt in hun doen en laten.

In de toespraak, die vooral over sociale kwesties ging, beloofde Poetin onder meer gezinnen te zullen aanmoedigen meer kinderen te krijgen en om 25 miljoen nieuwe banen te creëren. Hij beloofde ook de 'instituties te steunen die traditionele spirituele waarden vertegenwoordigen', een teken van nog meer staatssteun aan de Russisch-orthodoxe kerk. In augustus werden twee leden van de punkband Pussy Riot veroordeeld tot twee jaar strafkamp voor het zingen van een protestlied in de belangrijkste kathedraal van Moskou.

Poetin zei dat Rusland zijn eigen visie op democratie zou volgen en normen die van buiten worden opgelegd zal negeren.

"Directe of indirecte buitenlandse inmenging in onze politieke processen is ontoelaatbaar", zei hij. "Degenen die geld uit het buitenland ontvangen en buitenlandse belangen dienen zouden niet moeten deelnemen aan de Russische politiek."

Een van de wetten die het door het Kremlin gecontroleerde parlement goedkeurde, eist van niet-gouvernementele organisaties die geld aannemen van buitenlandse geldschieters en zich met politieke activiteiten bezighouden dat zij zich registreren als 'buitenlandse agenten'. Volgens de organisaties probeert het Kremlin hen daarmee te intimideren en hun geloofwaardigheid tegenover de Russische bevolking te vernietigen, omdat de term 'agent' in Rusland gelijkstaat aan spion.

Poetin zei woensdag ook dat het leger sterker moet worden om de onafhankelijkheid en de veiligheid van Rusland te kunnen waarborgen. Het land moet zijn 'nationale en spirituele identiteit' bewaken, aldus de president.

De oppositie dreef de spot met de toespraak, waarin volgens hen niets nieuws of substantieels werd gezegd. "Alles komt binnenkort goed, beloofd", schreef activist Alexej Navalni op sarcastische toon. Een andere activist, Vladimir Rizjkov, sprak van een 'manifest voor de instandhouding van de status quo'.


Poetin wil economie bevorderen en leger versterken (Foto: Novum)