Kernafvaltransporten naar Frankrijk niet verboden

Redactie

De kerncentrale in Borssele mag kernafval per trein blijven afvoeren voor verwerking in het Franse Le Hague. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald in een zaak die Greenpeace en negen andere milieuorganisaties hadden aangespannen.

Toenmalig minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) had in 2010 vergunningen gegeven voor het afvoeren van het kernafval per spoor. Van het afval wordt 95 procent in Frankrijk verwerkt, waarna het meest radioactieve deel terugkomt naar Borssele om daar te worden opgeslagen.

Greenpeace stelde dat de risicoberekeningen die waren gemaakt niet meer actueel zijn vanwege de kernramp in Fukushima. Volgens de raad moet echter alleen worden gekeken naar de risico's die bij het transport komen kijken, omdat de vergunningen daarover gaan en niet over de kerncentrale zelf. Het ongeval in Fukushima zou dus niet ter zake doen.

Greenpeace voerde verder aan dat de minister had moeten nagaan of de gevolgen minder belastend zijn als voor een alternatief, bijvoorbeeld vervoer per boot, wordt gekozen. In de wet staat volgens de Raad van State nergens dat naar alternatieven moet worden gekeken. De minister hoefde alleen na te gaan hoe belastend het gekozen alternatief is.