[WK clubs] Voormalig Eredivisiekeepers treffen elkaar

Niels (DerMeister)

Het duel tussen Corinthians en Al Ahly is een ontmoeting tussen twee voormalig Eredivisiekeepers. Cássio Ramos en Sherif Ekramy komen elkaar tegen in Toyota City.

De Egyptische doelman Ekramy stond op 1 februari van dit jaar op het veld tijdens het duel Al Masry - Al Ahly in Port Saïd toen na het laatste fluitsignaal enorme rellen uitbraken. De supporters van de thuisploeg bestormden het veld en probeerden de spelers van Al Ahly te belagen.

De meesten wisten te ontkomen, maar er vielen wel degelijk rake klappen. De supporters van Al Ahly waren echter een stuk ongelukkiger; in totaal moesten zeker 74 Egyptische fans deze rellen met hun leven bekopen.

Gepokt en gemazeld
Ekramy stond inmiddels in de kleedkamer en maakte samen met zijn ploeggenoten (onder wie Hossam Ghaly, speelde ook voor Feyenoord in het vorige decennium) dat hij weg kwam. Op dat moment wist de keeper het echter al: "Ik voetbal nooit meer", dacht hij. "Het is over. We hebben met zijn allen deze beslissing genomen. Mensen zijn voor onze ogen gestorven. We kunnen niet eens meer denken aan voetbal."

Sindsdien ligt de Egyptische competitie stil, maar gaat deze halverwege december weer van start. Ekramy stond eind maart echter weer op het veld voor een duel in de Afrikaanse Champions League. Dit toernooi wist Al Ahly vervolgens ook te winnen, waardoor plaatsing voor het WK voor clubs een feit was.


Sherif Ekramy in actie voor Feyenoord (Foto: Pro Shots)

Op het toernooi in Japan mag de Egyptische kampioen zich laten zien. De ploeg zal uitgerust aan het WK beginnen, omdat er de afgelopen maanden alleen in de Afrikaanse Champions League is gespeeld. Daarnaast beschikt Al Ahly met de ervaren laatbloeier Mohamed Aboutrika over een geheim wapen. De 34-jarige middenvelder speelt vaak geen hele wedstrijden meer, maar is een belangrijke schakel in het team van trainer Hossam El Badry.

Aboutrika schitterde afgelopen zomer ook voor de Olympische ploeg van Egypte in Londen, onder meer door tegen Brazilië de score te openen. Met zijn inzicht, leiderschap en schat aan ervaring is hij één van de beste voetballers die Egypte de afgelopen jaren voortbracht.

Belofte Ramos
Bij tegenstander Corinthians staat eveneens een doelman onder de lat die de stadions van de Eredivisie kent. Cássio Ramos werd in de zomer van 2007 voor een miljoen euro door PSV overgenomen van Grêmio. In Eindhoven wist Ramos nooit door te breken en ook tijdens zijn verhuurperiode bij Sparta Rotterdam maakte de Braziliaan geen onuitwisbare indruk.

Nadat hij in Eindhoven nog anderhalf seizoen de bank warm hield, keerde Ramos in 2011 terug naar zijn vaderland. Bij Corinthians doet de keeper het naar behoren en laat hij zien waarom hij in Brazilië ooit een veelbelovende doelman was. Met zijn 25 jaar is Ramos nog relatief jong dus wellicht dat hij ooit nog eens de stap naar Europa kan maken.

Het WK voor clubs is voor de sluitpost een uitstekend podium om zich te laten zien. Misschien toont de Braziliaan dat zijn ware aard in Nederland nooit naar buiten kwam en dat hij wel degeljik een uitstekende keeper is.


Cássio Ramos in het shirt van PSV (Foto: Pro Shots)

Spits zonder vleugels
De ploeg van Ramos bestaat verder niet uit grote namen, al is aanvaller Paolo Guerrero uiteraard wel een blikvanger. De spits met vliegangst is vooral bekend door zijn tijd in de Bundesliga, waar de Peruviaan speelde voor Bayern München en Hamburger SV. Ondanks dat Guerrero geregeld zijn doelpunten maakte, vertrok hij uit Duitsland via de achterdeur.

Door zijn vliegangst bleef hij lange tijd weg van zijn club en durfde hij de oversteek van Zuid-Amerika naar Europa niet meer te maken. In Brazilië heeft de Peruviaans international de draad inmiddels weer opgepakt en pikt hij zijn doelpuntjes weer mee.

De wedstrijd wordt woensdag om 11;30 (Europese tijd) in Toyota City wordt gespeeld en heeft wellicht wat verrassende optredens in petto. Wellicht dat één van de bovengenoemde spelers kan aantonen dat een mislukt Europees avontuur niet direct een mislukte carrière betekent.