Sparta-trainer schrikt van commotie

Frank (franklop)

Sparta-trainer Michel Vonk is geschrokken van de felle reacties op het interview dat hij vrijdag gaf na de wedstrijd in de Jupiler League tegen Excelsior. "Dat ongelukkige uitspraken tot een hetze in Nederland kunnen leiden, is denk ik niet de bedoeling", vertelde hij maandag aan RTV Rijnmond. "Ik hoop dat iedereen zich dat realiseert."

Vonk nam het na de met 2-1 verloren wedstrijd openlijk op voor zijn speler Donovan Deekman, die met rood van het veld was gestuurd na een trap op de borstkas van de op de grond liggende Jurgen Mattheij. Volgens de trainer had de aanvaller juist geprobeerd over zijn tegenstander heen te springen, maar de beelden leken het tegendeel te bewijzen. Deekman werd maandag door de KNVB voor twee wedstrijden geschorst.

Omdat het voetbalweekend door de gewelddadige dood van voetbalvader Richard Nieuwenhuizen in het teken stond van respect voor elkaar op het voetbalveld, schoten de woorden van Vonk bij veel mensen in het verkeerde keelgat. KNVB-voorzitter Michael van Praag liet maandag weten dat voor mensen als Vonk geen plaats meer moet zijn in het voetbal.

"Ik ben ervan geschrokken", geeft Vonk toe. "Wij hebben hier bij Sparta de gebeurtenissen van aflopen weekeinde intern besproken en hopen daar lering uit te trekken." De Alkmaarder zegt geen spijt te hebben van zijn woorden. "Al had ik me misschien anders uit moeten drukken, zeker dit weekeinde. Dat realiseer ik me nu wel. Maar iedereen maakt fouten. Ik zal het een andere keer misschien anders doen."

Vonk is niet van plan om Van Praag om opheldering te vragen. "Hij weet waar ik ben en als hij vragen heeft, kan hij langskomen of bellen. Maar zelf voel ik die behoefte niet."

Vonk is door Sparta gestraft voor zijn uitspraken, al wil directeur Wiljan Vloet over de aard daarvan niets kwijt. "We hebben intern een daad gesteld en gaan nu samen op een goede manier verder. We hebben onze verantwoordelijkheid genomen zonder daar de reacties van de buitenwereld voor nodig te hebben. Sparta staat voor normen en waarden. Niet slechts één weekend, maar 52 weken in het jaar."