Marussia heeft nog geen Concorde-deal afgesloten

Peterselieman

Het Marussia F1 Team heeft als enige Formule 1-renstal nog geen Concorde Agreement afgesloten. Het Russische team staat wel op de voorlopige inschrijflijst voor 2013 van autosportfederatie FIA, maar heeft nog geen aanbod gekregen van Formule 1-baas Bernie Ecclestone.

Het zou slecht nieuws voor Marussia kunnen betekenen, want de 82-jarige Brit zou de zogenaamde Column 3 willen schrappen. Deze was in 2009 ingevoerd om de drie teams die in 2010 de Formule 1 betraden financieel te ondersteunen. Hierdoor kregen deze renstallen een vergoeding van tien miljoen dollar, plus het vervoer van twee bolides en tien ton vracht, alsmede de vliegtickets voor wedstrijden die buiten Europa verreden worden.

Omdat Caterham inmiddels de status van Column 3 achter zich heeft gelaten met de tiende plaatsen in het constructeurskampioenschap en HRT weggevallen is, zou Ecclestone deze categorie nu willen afschaffen. Column 1 behelst de helft van het prijzengeld dat evenredig over de top tien in het constructeurs kampioenschap verdeeld wordt. De andere helft wordt in Column 2 via de behaalde positie in het afgelopen seizoen verdeeld. Alle teams hebben inmiddels een contract getekend, op Marussia na dat nog geen aanbod heeft gekregen.

Sportief directeur Graeme Lowdon zegt dat Marussia er in 2013 zeker bij zal zijn. Hij wacht nog op een aanbod van Ecclestone, maar maakt zich hier niet druk om.