Schippers voorziet 'gigantische' omslag in de zorg

Redactie

Nederland staat aan de vooravond van een 'gigantische omslag' in de zorg. Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) donderdag gezegd tijdens het debat over haar begroting.

De bewindsvrouw wees erop dat de zorg zoals die nu in Nederland georganiseerd is 'ondoelmatig' is en onbetaalbaar wordt als er niets gebeurt. Daarom moet de zorg 'slimmer en beter' worden georganiseerd, zodat goede zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar blijft.

"We moeten de zorg versoberen. Dat is onontkoombaar", zei de minister. "Maar door het anders te organiseren gaan we de zorg ook verbeteren. Iedereen in Nederland die echt zorg nodig heeft, kan daarop blijven rekenen." Het ideaalbeeld van de minister is een 'zorgpiramide', met een brede basis in de wijken en buurten, maar die aan de top smal en gespecialiseerd is.

Dit betekent dat mensen zo veel mogelijk voor zichzelf gaan zorgen. Door meer technologische hulpmiddelen kan dat steeds beter. Zorg die meer in de buurten en wijken is georganiseerd levert niet alleen de patiënten voordeel op maar is ook goedkoper. Wijkverpleegkundigen moeten de huisarts werk uit handen nemen. Ook dat is goedkoper.

Alleen als er echt complexe medische hulp nodig is, kunnen zij naar de specialist. En ziekenhuizen moeten zich toeleggen op zorg waar ze goed in zijn en stoppen met zorg die van matige kwaliteit is. Schippers vroeg zich in dit opzicht af waarom Den Haag vijf spoedeisende hulpen heeft, Amsterdam zes en Rotterdam vijf. "Is dat nodig?"

Ook het basispakket ontkomt niet aan bezuinigingen. In totaal moet daar anderhalf miljard euro op worden bezuinigd. Schippers probeerde het beeld weg te nemen dat het pakket wordt 'uitgekleed'. "We zijn vergeten wat er in het pakket is gekomen." Er worden voortdurend nieuwe medicijnen en therapieën toegevoegd, stelde de bewindsvrouw.

"Het pakket is niet gekrompen, maar fors uitgebreid", zei Schippers. "Maar dat neemt niet weg dat we voor een fikse opgave staan."