[CT] Bondscoach Van Ass: 'Niet polderen in topsport'

Boris (borisz)

Nederland staat donderdag in de kwartfinale van de Champions Trophy. Dat is geen verrassing, alle acht de deelnemende landen zijn door naar de kwartfinale. Dus ook België, dat alle drie de groepsduels verloor, maakt nog kans op de eindzege. Over dit nog vrij nieuwe toernooiformat wordt in Melbourne al de hele week veel gesproken. Niet iedereen is enthousiast.

"Over de vraag wat topsport is kunnen we uren discussiëren", aldus bondscoach Paul van Ass. "Maar ik vind dat de beste moet winnen. En in dit systeem bestaat de kans dat je vijf van de zes wedstrijden wint, maar toch vijfde wordt, als die ene verliespartij toevallig de kwartfinale is. En na drie nederlagen en een paar gelijke spelen die je vervolgens wint met shoot-outs, kun je het toernooi winnen. Dat is raar."

"Begrijp me goed, ik vind het ook belangrijk dat de top in het hockey breed moet zijn en dat het goed is dat andere landen ook topwedstrijden spelen. En dat we na drie wedstrijden in een knock-out-fase terechtkomen is natuurlijk ook supergaaf. Maar toch vind ik dat je in topsport niet moet polderen." 

Ook aanvoerder Klaas Vermeulen zou het graag anders zien. "Wat mij betreft gaan de beste twee teams uit de poule naar de halve finale", aldus de spelverdeler. "Dan speel je vijf wedstrijden die er echt toe doen." Aanvaller Billy Bakker heeft niet direct een passend antwoord voor handen op de vraag of het anders moet. "Het is jammer dat je niet beloond wordt als je het in de groepsfase goed gedaan hebt. Eigenlijk zou je je punten en doelpunten mee moeten nemen naar de volgende ronde. Maar aan de andere kant: knock-out-wedstrijden zijn wel de wedstrijden die je als sporter graag speelt. En er is geen enkel ander toernooi met kwartfinales, dus dat is dan wel weer erg gaaf."

Marc Lammers, de coach van de Belgen, heeft ook zijn twijfels bij dit systeem. "Nu zitten wij toevallig aan de goede kant en zou ik er blij mee moeten zijn. Maar als ik heel eerlijk ben, is het niet echt fair. Wij hebben drie keer verloren en hebben nog net zoveel kans als de groepswinnaars."