Messi en Ronaldo strijden om Gouden Bal

Niels (DerMeister)

Lionel Messi en Cristiano Ronaldo gaan ook dit jaar de strijd aan om de Gouden Bal. De twee krijgen concurrentie van Messi's ploeggenoot bij Barcelona Andres Iniesta. Dat heeft de FIFA bekendgemaakt in Sao Paulo. Messi won de prestigieuze prijs de afgelopen drie jaar, Real Madrid-vedette Cristiano Ronaldo was in 2008 de beste.

Bij de vrouwen is Marta genomineerd met de Amerikaanse vrouwen Alex Morgan en Abby Wambach. De Braziliaanse won de prijs al vijf keer en werd bovendien twee keer tweede.

De drie genomineerden voor de Ballon d'Or maken geen kans om er ook met de Puskas Award voor mooiste doelpunt vandoor te gaan. Voor die prijs zijn Atletico Madrid-spits Radamel Falcao, de Braziliaan Neymar (Santos) en oud-Twente-speler Miroslav Stoch in de race. De Slowaak is nu in dienst bij Fenerbahçe.

Voor coach van het jaar is de van een sabbatical genietende oud-Barça-coach Pep Guardiola genomineerd. Ook Real Madrid-coach Jose Mourinho maakt kans op de prijs. De Spaanse bondscoach Vicente del Bosque is de derde genomineerde.

Voor beste coach van een vrouwenploeg zijn alleen landencoaches genomineerd. De Franse bondscoach Bruno Bini en de Japanse bondscoach Norio Sasaki nemen het daarbij op tegen de inmiddels bij de Verenigde Staten gestopte Zweedse Pia Sundhage.

De prijzen worden op 7 januari uitgereikt. Het Zwitserse Zürich is de plaats van handeling.