Onderzoeksraad bepleit stop aanleg spitsstroken

Redactie

Totdat duidelijk is bij hoeveel verkeer een weg met een spitsstrook onveilig wordt moeten geen nieuwe spitsstroken worden aangelegd. Die aanbeveling doet de Onderzoeksraad voor Veiligheid donderdag aan minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) in een onderzoek naar de gevaren van vrachtwagens in het verkeer.

Bij een beperkt verkeersaanbod is een spitsstrook volgens de Onderzoeksraad veiliger omdat de kans op files dan wordt verkleind, en daarmee de kans dat een vrachtwagenchauffeur door een file wordt verrast en erachterop botst. Er is echter een omslagpunt waarbij de spitsstrook geen zin meer heeft. Als dan files ontstaan is het gevaar volgens de onderzoekers groter dan wanneer er geen spitsstrook zou zijn.

Waar dit omslagpunt ligt, is niet helder. Schultz zou dat duidelijk moeten krijgen en tot die tijd geen spitsstroken meer moeten aanleggen.

Verder wijst de raad erop dat er te weinig parkeerplaatsen voor truckers zijn om hen aan de rij- en rusttijdenregeling te laten voldoen. Er zijn plannen om er meer aan te leggen, maar zelfs als dat gebeurt zijn er volgens de raad niet genoeg.

Werkgeversorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) laat in een reactie weten de aanbevelingen van de Onderzoeksraad te steunen en onderstreept dat verkeersveiligheid de gezamenlijke verantwoordelijkheid is van zowel de overheid als de sector.