'Gemeenten mogen asielzoekers wel opvangen'

Redactie

Gemeenten mogen uitgeprocedeerde asielzoekers noodopvang bieden. Dat concludeert hoogleraar Migratierecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam Thomas Spijkerboer op basis van een bestuursakkoord uit 2007.

Het rijk beloofde in dat bestuursakkoord, dat werd opgesteld naar aanleiding van het generaal pardon dat jaar, 'maximale inspanning' te leveren om te voorkomen dat uitgeprocedeerde asielzoekers op straat zouden belanden. Daar tegenover stond dat gemeenten geen noodopvang meer zouden verlenen.

In dat akkoord valt te lezen dat 'het gemeenten vrij staat om noodopvang te bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers, zolang het rijk niet aannemelijk heeft gemaakt dat aan de inspanningsverplichtingen uit het regeerakkoord is voldaan'. Met betrekking tot Irakezen en Somaliërs zou in dat akkoord nog stelliger zijn vastgelegd dat gemeenten hen noodopvang mogen geven.

Het rijk heeft zich echter niet aan die maximale inspanning gehouden, oordeelt Spijkerboer. Dat zou blijken uit cijfers van de Dienst terugkeer en vertrek over de periode 2008 tot dit jaar. Uit andere gegevens zou volgens de hoogleraar het tegendeel kunnen blijken, maar op basis van deze cijfers zou het rijk de schijn tegen hebben.

Ook houdt het rijk vast aan het idee dat Irakezen kunnen terugkeren naar hun thuisland, terwijl bekend is dat dat land geen onvrijwillig terugkerende asielzoekers accepteert. Op basis van een uitspraak van de Raad van State zou het wegsturen van Somaliërs in ieder geval vanaf februari in strijd zijn met het internationaal recht. De regering zou daarom beter de beslissing over Somaliërs kunnen uitstellen, wat ook tot opvang leidt.

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) liet vorige week weten tien gemeenten bereid te hebben gevonden asielzoekers van het tentenkamp aan de Notweg op te vangen. De rechter oordeelde woensdag echter dat het kamp vrijdag weg moet zijn, anders mag de gemeente overgaan tot ontruiming. Ruim 88 van de 137 asielzoekers gaan op het aanbod van Van der Laan in om een maand opvang te krijgen en verlaten het kamp voor vrijdag.