Van Ojik wil beter naar GroenLinks-leden luisteren

Redactie

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik vindt dat zijn partij beter moet luisteren naar leden. In een mail die hij woensdagavond naar alle partijleden heeft verstuurd gaat hij in op de fouten die GroenLinks de afgelopen tijd heeft gemaakt.

Volgens Van Ojik begonnen de problemen met het steunen van de missie in Kunduz, en de manier waarop dat besluit tot stand kwam. Dat viel slecht bij de achterban. De lijsttrekkersstrijd tussen Jolande Sap en Tofik Dibi noemt Van Ojik 'een rommeltje'. De fractieleider pleit voor betere omgangsvormen in de partij.

Van Ojik zegt de afgelopen weken met veel leden te hebben gesproken. Veel van hen klaagden over de afstand tussen de volksvertegenwoordigers en de partijleden. Ook hebben ze moeite om het linkse profiel van de partij te herkennen.

Van Ojik belooft hard oppositie te gaan voeren tegen het huidige kabinet. "Onze partij heeft een concreet programma nodig dat laat zien wat groene politiek kan betekenen voor burgers die de keuze voor duurzaamheid al hebben gemaakt, of willen maken", zo laat Van Ojik de leden weten.

"GroenLinks heeft een fantastisch verkiezingsprogramma dat ook nog eens geweldig scoort in alle doorrekeningen", schrijft hij. "Maar voor veel mensen blijft ons verhaal te abstract. We zullen onze plannen concreter moeten uitwerken zodat we beter aansluiten bij wat mensen bezighoudt. Zoals concrete steun verlenen aan groene initiatieven."