Tot 2,5 jaar cel voor bomaanslag op flitspaal

Redactie

Een 33-jarige en 26-jarige man uit Voorschoten zijn donderdag tot tweeënhalf en twee jaar cel veroordeeld. Ze hadden een bom aan een flitspaal vastgemaakt die afging toen een bomruimer die wilde verwijderen. Daarbij verloor hij zijn hand. Het Openbaar Ministerie had drieënhalf en drie jaar geëist.

De rechtbank in Den Haag acht de daders schuldig aan het toebrengen van zwaar letsel aan de bomruimer. Ze hadden kunnen weten welk gevaar hun actie met zich meebracht.

De rechters kwamen tot een lagere straf dan het OM, omdat de daders de verwondingen niet zelf hadden toegebracht. Boven op de celstraf kreeg het duo een voorwaardelijk straf van tien maanden met een proeftijd van twee jaar.

De 33-jarige dader verklaarde een hekel te hebben aan flitspalen en jutte zijn vriend op mee te doen. De twee monteerden de bom in oktober vorig jaar aan de paal langs de weg van Voorschoten naar Leiden.'s Middags werd die door een voorbijganger ontdekt. Medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) raakten gewond toen de bom bij het demonteren ontplofte.

Het Nederlands Forensisch Instituut had berekend dat de explosie mensen in een straal van tien meter had kunnen doden of ernstig verwonden. De daders moeten schadevergoeding betalen aan de bomruimer voor het verlies van zijn hand.