Rechtbank: fosforfabriek Thermphos failliet

Redactie

Fosforfabriek Thermphos in Vlissingen-Oost is definitief failliet. De rechtbank in Breda verklaarde woensdag het bedrijf failliet.

Het faillissement was vorige week aangevraagd, nadat het bedrijf al anderhalve maand in een fase van uitstel van betaling zat. Directeur Rob de Ruiter is aangeslagen, zo stelt hij in een persverklaring.

Bij het bedrijf werken 450 mensen. Het grootste deel is gevraagd te blijven werken tot er een investeerder is gevonden die kan zorgen voor een doorstart van de laatste fosforfabriek van Europa. Curator Steven van Boven zei dat er serieuze interesse is van verschillende investeerders, van wie een aantal zogenoemde indicatieve biedingen heeft gedaan. Hij hoopt de verkoop eind van dit jaar rond te krijgen.

Als geen investeerder bereid is tot het opkopen van het bedrijf kan het de overheid mogelijk honderden miljoenen kosten voor het opruimen van nucleair afval in de fabriek. De ontmanteling van de fabriek en het saneren van vervuilde grond kan nog eens een veelvoud kosten, zo blijkt uit een intern stuk van het ministerie van Economische Zaken.

Rechtbank: fosforfabriek Thermphos failliet
Rechtbank: fosforfabriek Thermphos failliet (Foto: ANP)