Dubbelfunctie viel Verhaeren te zwaar

Peterselieman

Jacco Verhaeren kon het niet langer opbrengen om de functies van bondscoach en technisch directeur bij de zwembond te combineren. "Dat werd me te veel. Ik wist direct na de Olympische Spelen al dat ik een van beide zou laten vallen", lichtte hij zijn besluit om op te stappen als bondscoach toe.

Verhaeren ging bij zijn beslissing niet over één nacht ijs, zo vertelde hij dinsdag op een persconferentie in Eindhoven. "Ik heb veel nagedacht over mijn eigen rol. Het was een heel moeilijke beslissing." Verhaeren legt zich vanaf nu volledig toe op zijn rol als technisch directeur. Marcel Wouda volgt hem op als bondscoach.

De 43-jarige Brabander, die wel het estafetteteam blijft trainen, is trots op wat hij heeft bereikt. "Ik kijk terug op een geweldige carrière als coach. Hopelijk kan ik als technisch directeur mijn ervaring doorgeven."

Verhaeren is door de zwembond niet onder druk gezet om een keuze te maken. "Het was volledig mijn eigen beslissing. Ook Ranomi heeft niet geprobeerd om me op andere gedachten te brengen."

Ranomi Kromowidjojo won op de Olympische Spelen van Londen onder leiding van Verhaeren twee keer goud. Eerder boekte de trainer al successen met onder anderen Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn. De lat voor zijn opvolger Marcel Wouda ligt dan ook hoog. "Ik heb er lang over nagedacht toen Jacco me vroeg", zegt de nieuwe bondscoach. "Maar het is een geweldige baan en ik ga er echt iets moois van maken."