WADA-preses gelooft niet meer in schone sport

Peterselieman

De voorzitter van het wereldantidopingagentschap WADA John Fahey ziet een schone sport als een illusie. Volgens de preses is het bestrijden van doping een gebed zonder einde. "Of ik het gevoel heb dat we de strijd tegen doping aan het winnen zijn? Het antwoord is nee. Dit is een strijd die we nooit kunnen winnen", sprak Fahey maandag op een conferentie.

Volgens Fahey is het vernietigende USADA-rapport over het structurele dopinggebruik van Lance Armstrong slechts het topje van de ijsberg. "Ik denk dat de zaak-Armstong ons vertelt dat er onder de oppervlakte veel problemen opborrelen die ieder moment kunnen opduiken."

Fahey vindt dat er de laatste jaren wel stappen voorwaarts zijn gemaakt. "Ik denk dat er veel meer aandacht is. We hebben meer kennis van de schade die je kunt oplopen. Ik denk ook dat elke keer dat we iemand op sensationele wijze pakken, zoals met Armstrong, de afschrikkingsfactor van belang is."

David Howman, directeur-generaal van het WADA, is iets positiever gestemd. Hij roemde de inspanningen van het Amerikaans antidopingbureau USADA. "Ze hadden achterover kunnen leunen en kunnen zeggen: 'dit is te moeilijk'. Maar dat deden ze niet." Howman ziet een positieve ontwikkeling. "De pestkoppen namen de regie over, overleefden een tijdje, maar vielen uiteindelijk van hun voetstuk af."


WADA-preses gelooft niet meer in schone sport (Foto: Novum)