Ex-inlichtingenchef Jordanië cel in

anoniem_22072019025900

Een rechtbank in Jordanië heeft de voormalige inlichtingenchef van het koninkrijk zondag veroordeeld tot dertien jaar en drie maanden gevangenisstraf wegens het verduisteren van overheidsgelden, witwassen en ambtsmisbruik. Het is het zwaarste vonnis in jaren tegen een hooggeplaatste Jordaanse overheidsbeambte.

Mohammed al-Dahabi moet van de rechter daarnaast omgerekend ruim 23 miljoen euro aan boetes aan de staat betalen en het geld teruggeven dat hij in zijn functie als inlichtingenchef van 2005 tot 2008 zou hebben witgewassen en verduisterd. Volgens de rechter gaat het om een bedrag van omgerekend zo'n 26,5 miljoen euro.

"U verdient de zwaarste straf voor het verraden van de mensen die u een overheidspositie en overheidsgeld toevertrouwden", zei de rechter tegen Al-Dahabi.

Al-Dahabi werd in februari opgepakt toen inspecteurs van de centrale bank vermoedden dat er miljoenentransacties via zijn bankrekening liepen.

De zeldzame zaak tegen een hoge official is bedoeld om de bereidheid van de regering te tonen om omkoping en corruptie tegen te gaan - een eis die demonstranten stelden in recente straatprotesten.