Oekraïens protest tegen verkiezingen

Redactie

Honderden Oekraïners zijn maandag de straat op gegaan om te protesteren tegen vermoedelijke fraude in de parlementsverkiezingen van afgelopen maand. De oppositie dreigde met een boycot van het nieuwe parlement en eist een nieuwe stembusgang.

Westerse waarnemers noemden de verkiezingen van 28 oktober oneerlijk vanwege de detentie van oud-premier Joelia Timosjenko en een gebrek aan transparantie. Drie oppositiepartijen die goede resultaten boekten spreken toch van verkiezingsfraude, bedoeld om de meerderheid voor de partij van president Viktor Janoekovitsj en haar bondgenoten veilig te stellen.

De autoriteiten probeerden de gemoederen tot bedaren te brengen door voor te stellen de verkiezingen in vijf omstreden kiesdistricten over te doen. De oppositie wees het voorstel echter van de hand. Hun kandidaten hadden immers eerlijk gewonnen in die districten, zeiden ze.

Volgens Arsenij Jatsenjoek, de leider van de Vaderland-partij waar ook Timosjenko lid van is, wil de oppositie dat de stemmen in dertien districten opnieuw worden geteld. De oppositie won in die districten maar de stemmen zijn niet eerlijk geteld, aldus Jatsenjoek.

Het protest maandag stond in schril contrast met de massale betogingen tegen de frauduleus verlopen presidentsverkiezingen die Janoekovitsj in 2004 aan de macht brachten. Die demonstraties, die de naam Oranjerevolutie kregen, resulteerden in nieuwe verkiezingen, die Janoekovitsj verloor. De volgende verkiezingen, in 2010, wist hij wel te winnen.