Opvang wil actie om toename dakloze kinderen

Redactie

Het aantal kinderen in de daklozenopvang is sinds 2009 met een derde gestegen tot ongeveer drieduizend vorig jaar. De Federatie Opvang Nederland vindt dat actie moet worden ondernomen, werd maandag duidelijk uit een uitzending van het televisieprogramma EénVandaag.

Volgens opvangcentra zijn de economische crisis, schulden, werkloosheid en strengere regels rond huisuitzetting er de oorzaak van dat meer gezinnen aankloppen bij de crisisopvang. Veel opvangcentra voor dak- en thuislozen zouden steeds vaker nee moeten verkopen tegen nieuwe gezinnen die zich melden.

Complete gezinnen opvangen zou ingewikkeld zijn, vooral omdat kinderen speciale aandacht en bescherming tegen bijvoorbeeld aan drugs verslaafde bewoners nodig hebben. Veel opvangcentra zouden daar niet op zijn toegerust.

De Federatie Opvang Nederland wil dat gemeenten eerder gaan ingrijpen om dakloosheid bij gezinnen te voorkomen. Ook zouden de wachttijden voor bijstand en eventuele andere regelingen voor ondersteuning moeten worden afgeschaft.