Werkstraf verliefde tbs-medewerkster na ontsnapping

Redactie

Een voormalig medewerkster van de Van der Hoevenkliniek in Utrecht is maandag veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur voor het helpen ontsnappen van een tbs'er. Ook acht de rechtbank in Utrecht de vrouw schuldig aan het verbergen van de man. De vrouw zou een relatie hebben gehad met de tbs'er.

De man werd in mei 2002 veroordeeld tot tbs met dwangverpleging wegens doodsbedreiging, mishandeling, wapenbezit, afpersen, diefstal en heling. De terbeschikkingstelling van de man is steeds verlengd, onder meer in maart 2010.

In november van dat jaar wist de man echter te ontsnappen uit de tbs-kliniek door via een niet afgesloten deur naar de medische afdeling te gaan, daar een raam in te slaan en het gebouw te verlaten. De vrouw had die deur expres voor hem open laten staan, stelt de rechtbank.

Ongeveer vier uur nadat de vrouw de deur open had laten staan en weg was gegaan, werd ontdekt dat de deur niet op slot zat. De man had na zijn ontsnapping de vrouw gebeld, die hem ophaalde en de tbs'er vervolgens verborg in haar huis. Daar werd hij uiteindelijk ontdekt.

De vrouw beweert dat de tbs'er haar bedreigde en dat zij hem heeft geholpen te ontsnappen en onderdak heeft geboden om haar kinderen tegen hem te beschermen. De rechtbank gelooft dit echter niet. De vrouw heeft onder meer liefdesbrieven naar de man gestuurd. Dat zij dit deed om de man op afstand te houden, acht de rechtbank niet aannemelijk. Tegen de vrouw was acht maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk geëist. Omdat de vrouw de zorg over twee jonge kinderen heeft, heeft de rechtbank besloten haar geen celstraf op te leggen. "Hoewel dit op grond van de ernst van de feiten gerechtvaardigd zou zijn", aldus de rechtbank. Behalve de werkstraf heeft de vrouw daarom een voorwaardelijke celstraf van vier maanden opgelegd gekregen.