Oranje onder 17 naar eliteronde

Boris (borisz)

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar heeft zich zondag geplaatst voor de Eliteronde van de EK-kwalificatie.Vlak voor tijd scoorde Yassin Ben Mohamadi de 2-1 tegen gastland België en daarmee was de groepswinst een feit.

KNVB-coach Albert Stuivenberg baalde donderdag enorm na de 0-0 tegen Litouwen. Oranje kon zich tegen België geen misstap veroorloven, omdat Litouwen met een overwinning op het al uitgeschakelde Letland langszij kon komen. Letland nam zondag in het andere duel echter al na acht minuten de leiding en zou deze voorsprong niet meer weggeven. Hierdoor bleek achteraf het duel tussen de lage landen alleen nog om de groepswinst te gaan wat op papier een voordeel geeft voor de loting. 

Na een kwartier was Doelman Indy Groothuizen ongelukkig bij een op het oog houdbaar schot van afstand van Chelsea-talent Charly Musonda 0-1. Onder 17 liet zich echter niet van de wijs brengen, de ploeg was het sterkst van die twee. Hoewel België af en toe dreigend was, waren de grootste kansen voor Oranje. Issa Kallon raakte de lat en Justin Mathieu schoot in kansrijke positie over en vond even later de Belgische doelman Gregory de Boel op zijn pad.

In de tweede helft bleef Nederland zoeken naar de gelijkmaker waarbij Kallon opnieuw het houtwerk raakte. De 1-1 viel een kwartier voor tijd alsnog. Gilles de Waele trok invaller Yassin Ben Mohamadi in het strafschopgebied onderuit waarna aanvoerder Riechedly Bazoer vanaf elf meter raak schoot. In de slotminuten viel ook de verdiende 2-1 voor Nederland. Na een aantal corners op rij kopte Ben Mohamadi binnen.

Stuivenberg was na afloop opgelucht en tevreden. "We waren tijdens deze eerste EK-kwalificatieronde zichtbaar goed op weg. We maakten de kansen echter niet af waardoor we het onnodig spannend hebben gemaakt. Gelukkig is nu alles goed gekomen. De overwinning was dik verdiend. Zo zie je maar dat wanneer je ondanks het wedstrijdverloop blijft doen wat je van tevoren hebt afgesproken, het uiteindelijk goed komt. Ik geef het team daarvoor een compliment. We hebben deze week een goede basis gelegd voor de tweede seizoenshelft."