'Trojka wil weer afschrijving Griekse schuld'

Redactie

De trojka van EU, ECB en IMF wil een nieuwe afschrijving op Griekse staatsschulden, waarbij vooral overheden een groot deel van hun Griekse bezittingen moeten afboeken. Dat meldde het Duitse blad Der Spiegel op basis van inzage in een voorlopig rapport van de trojka over Griekenland.

Eerder schreven private schuldeisers al een flink deel van hun Griekse schulden af, maar nu zouden onder meer de eurolanden een zogenoemde 'haircut' moeten doen. Dat zou betekenen dat belastingbetalers opdraaien voor de afschrijving. De Europese Centrale Bank (ECB) blijft volgens Der Spiegel echter buiten schot, omdat dan de ECB direct de Griekse staat zou financieren en dat druist in tegen de Europese regels.

Het Duitse ministerie van Financiën  liet zondag weten niet op de hoogte te zijn van dergelijke voorstellen van de trojka. De Duitse minister van Financiën  Wolfgang Schäuble zei zaterdag op de Duitse radio nog dat van een afschrijving van Griekse schulden in overheidsbezit geen sprake kan zijn. De Duitse wet verbiedt een wanbetaler zoals Griekenland ook nog van nieuw belastinggeld te voorzien. "Daarom is dit een discussie die weinig te maken heeft met de realiteit in de lidstaten van de eurozone", aldus Schäuble.

'Trojka wil weer afschrijving Griekse schuld'
'Trojka wil weer afschrijving Griekse schuld' (Foto: ANP)