Ian McKellen had The Hobbit bijna laten schieten

Borizzz

Ian McKellen had bijna bedankt voor de rol van tovenaar Gandalf in The Hobbit. Volgens de inmiddels 73-jarige acteur bood de rol, die hij al in de drie Lord of the Rings-films speelde, maar weinig uitdaging. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter.

"Het was in feite een terugkeer naar een personage dat ik al gespeeld had", legt McKellen uit. "Gandalf zit nog steeds in me. Ik zou het proces van een personage leren kennen dus niet kunnen doormaken."

Daarnaast was het voor de acteurs een enorme toezegging om aan de Hobbit-films mee te werken vanwege het tijdsbeslag, zeker aangezien de opnames uitsluitend in Nieuw-Zeeland zouden plaatsvinden. Uiteindelijk bleek alles zelfs nog langer te duren dan gepland, toen werd besloten het boek in niet twee maar drie delen te verfilmen.

De opnames begonnen vorig jaar maart en duren tot juni volgend jaar. De opnameperiode is bijna net zo lang als die van The Lord of the Rings. Zelfs regisseur Peter Jackson, naar eigen zeggen een workaholic, vond dat destijds wat veel van het goede. "Ik neem nooit meer drie films achter elkaar op", zei hij daar toen over, hoewel hij zich inmiddels dus duidelijk heeft bedacht.

Tegelijkertijd besefte McKellen terdege wat hij alle fans zou aandoen als hij nee had gezegd tegen Gandalf. "Het was zowat voelbaar hoeveel mensen uitkeken naar The Hobbit. Ze zouden het niet begrijpen als ik er niet net zo enthousiast over zou zijn als zij."

Gelukkig hoefde de acteur zich ditmaal niet toe te leggen op Gandalf the White, de reïncarnatie van zijn personage Gandalf the Grey, zoals in de laatste twee Lord of the Rings-films. "Peter Jackson en ik hebben veel meer met Gandalf the Grey", zegt de acteur. "Die weet tenminste ook nog een beetje lol te maken."

De acteur staat er sowieso om bekend veel te dollen en te klooien tussen de opnames door. "Laatst werd ik tot de orde geroepen door een medespeler. En hij had volkomen gelijk."

The Hobbit: An Unexpected Journey is vanaf 12 december in de Nederlandse bioscopen te zien. De twee vervolgfilms verschijnen eind 2013 en eind 2014.


Ian McKellen had The Hobbit bijna laten schieten (Foto: Novum)