Geen voetbal voor Groot-Brittannië op Spelen 2016

Boris (borisz)

Het is hoogst onwaarschijnlijk dat Groot-Brittannië voor de Spelen van 2016 opnieuw een voetbalelftal afvaardigt. Dat maakte de Engelse voetbalbond FA dinsdag bekend. Afgelopen zomer was er in eigen land voor het eerst sinds 1960 weer een Britse voetbalploeg actief op het olympische voetbaltoernooi.

De secretaris-generaal van de voetbalbond, Alex Horne, acht de kans klein dat het optreden op eigen grondgebied een vervolg krijgt in Brazilië. "We hebben hard gewerkt om een team voor onze eigen Spelen samen te stellen. Ik zie ons dit niet nog een keer voor elkaar krijgen."

Wales, Schotland en Noord-Ierland waren bang dat wereldvoetbalbond FIFA hun licentie zou afnemen door met een gezamenlijk elftal op te treden tijdens de Spelen. De drie landen opereren op voetbalgebied apart omdat ze bij de FIFA ook als zodanig staan ingeschreven. Voor de afgelopen Spelen hoefde Groot-Brittannië zich als organisator niet te kwalificeren en werd een uitzondering gemaakt met een team bestaande uit spelers van alle vier de landen.

Het besluit van de voetbalbond betekent dat op de komende olympiade geen voetballers uit het Verenigd Koninkrijk te zien zijn, aangezien geen van de vier landen zich afzonderlijk mag kwalificeren. De vier landen staan niet bij het internationaal olympisch comité ingeschreven en mogen alleen meedoen onder de vlag van Groot-Brittannië.

Uiteindelijk werd het samengestelde Team GB op de Spelen al in de kwartfinale uitgeschakeld. Zuid-Korea bleek na strafschoppen te sterk voor de ploeg van Stuart Pierce.


Geen voetbal voor Groot-Brittannië op Spelen 2016 (Foto: Novum)