Androni zeker van startplek in Ronde van Italië

Peterselieman

Androni Giocattoli is verzekerd van een startbewijs voor de Ronde van Italië van volgend jaar. De Italiaanse wielerformatie van manager Gianni Savio won de Coppa Italia en krijgt daardoor een wildcard voor de Giro.

De Coppa Italia is een klassement dat punten bij elkaar optelt van de belangrijkste Italiaanse koersen binnen een seizoen. De beste drie van elke ploeg in een koers scoren punten. Het is voor de vierde keer dat een ploeg van Savio het klassement wint, sinds de ranglijst in 1997 werd ingevoerd.

Androni wist dit jaar op eigen bodem een mooie reeks van overwinningen te behalen. In het voorjaar won de ploeg in de Ronde van Italië twee etappes. Ook in het najaar was de ploeg succesvol met winst in drie Italiaanse semiklassiekers. Franco Pellizotti, terug na een dopingschorsing van twee jaar, eiste bovendien de Italiaanse titel op de weg voor zich op.

De overige drie wildcards worden begin januari uitgedeeld. Rabobank en Vacansoleil zijn door hun World Tourstatus automatisch zeker van deelname. De derde Nederlandse ploeg, Argos-Shimano, is een van de gegadigden voor een wildcard. Voor dit jaar ging een startplek aan de neus van de ploeg van manager Iwan Spekenbrink voorbij.