Betogers en politie slaags in Bahrein

Redactie

De oproerpolitie in Bahrein heeft vrijdag waterkanonnen en traangas gebruikt om honderden betogers weg te houden van het Parelplein in Manamah. De betogers wilden naar het plein om te protesteren tegen de dood van een demonstrant die overleed in politiehechtenis. Volgens de regering stierf hij aan een bloedziekte.

Het Parelplein is sinds de neergeslagen opstand van vorig jaar voor demonstranten verboden terrein. Demonstranten stuitten vrijdag op zevenhonderd meter van het plein op een politiekordon, dat zij met stenen en brandbommen bekogelden.

De sjiitische meerderheid in Bahrein wil meer rechten in het door soennieten geregeerde koninkrijk, waar de Amerikaanse Vijfde Vloot zijn thuisbasis heeft. In de bijna twintig maanden durende onrust kwamen minstens vijftig mensen om het leven. Tientallen activisten van de oppositie werden opgepakt en gevangengezet, onder wie de mensenrechtenactivist Nabeel Rajab. Rajab kreeg deze week verlof voor de begrafenis van zijn moeder, maar dit werd ingetrokken toen hij in een toespraak opriep tot aanhoudende protesten. Volgens zijn familie is Rajab vrijdag in hongerstaking gegaan.


Betogers en politie slaags in Bahrein (Foto: Novum)