Start Amerikaanse ijshockeycompetitie uitgesteld

Niels (DerMeister)

De start van de Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL is met twee weken uitgesteld. Dat maakte de organisatie donderdag bekend. De competitie, die volgende week donderdag van start had moeten gaan, ligt stil doordat organisatie en spelers niet tot overeenstemming kunnen komen over de verdeling van 2,5 miljard euro aan inkomsten.

De zogeheten lock-out, die ervoor zorgt dat spelers niet in actie mogen komen, blijft van kracht zolang een overeenkomst uitblijft. Beide partijen zijn na ruim drie weken onderhandelen nog geen stap dichter bij een oplossing gekomen. Wanneer de onderhandelingen weer verdergaan is nog niet bekend. Nieuwe startdatum is voorlopig 24 oktober.

De vicepresident van de NHL, Bill Daly, maakte het nieuws bekend. "We zijn zeer teleurgesteld dat we deze beslissing moeten nemen. Alle fans en mensen die iets te maken hebben met ijshockey verdienen dit niet", aldus Daly. "We blijven proberen om tot een overeenkomst te komen die goed is voor spelers, clubs en fans."

Volgens David Fehr, hoofd van de spelersvakbond, heeft de NHL de lock-out geforceerd. "De beslissing komt helemaal voor rekening van de organisatie. Als zij echt om de sport geven dan heffen ze de lock-out op en laten ze het seizoen gewoon beginnen terwijl de onderhandelingen doorgaan", aldus Fehr.

De laatste keer dat er een lock-out plaatsvond in de NHL was in 2004. Door het uitblijven van een akkoord werd toen het hele seizoen niet gespeeld. De Amerikaanse basketbalcompetitie NBA begon afgelopen seizoen bijna twee maanden later als gevolg van een lock-out.